Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Την Άνοιξη αν δεν τη βρεις τη φτιάχνεις.......Οδυσσέας Ελύτης

Ότι επιθυμούμε και ότι ονειρευόμαστε, μας περιμένει κάπου εκεί έξω να το διεκδικήσουμε.
Ότι επιθυμούμε, μας επιθυμεί εξίσου, μα τέρμα τα κρύα, Άνοιξη πια, πρέπει να ξεκουμπωθούμε λίγο, να αναγνωρίσουμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται, να αποκωδικοποιήσουμε τα μηνύματα που λαμβάνουμε καθημερινά, να ανοίξουμε την καρδιά μας και τα χέρια για να δεχτούμε αυτό που έχουμε ζητήσει. 
Δεν αρκεί μόνο να ονειρευόμαστε και να επιθυμούμε, πρέπει και να πιστέψουμε βαθιά ότι αυτό είναι δυνατόν και να συμβεί. Δεν την αντέχει το όνειρο την απιστία. Δε θα ΄ναι πολλές οι ευκαιρίες που θα σου δώσει, αν το πληγώσεις πολλές φορές θα αρχίσει να σβήνει από το σύμπαν σου. Το γέννησε κάποτε η ψυχή και το μυαλό σου, του έδωσες τίτλο, του έβαλες χρώμα, μουσική, για σένα εσύ, μη το μπερδέψεις με το όνειρο που κάποιος άλλος τώρα αγκαλιάζει. Τυχαίνει απλώς να μοιάζει……. Μην κλαις, μην τα παρατάς, ότι κι αν πέρασες ότι και αν περνάς χαλάλι πες. Η ζωή αξίζει, μόνο και μόνο γιατί μας πάει παραπέρα, κοίτα, μπήκε για τα καλά η Άνοιξη, άνοιξε και εσύ τα φτερά που υπάρχουνε στην πλάτη σου. 

Πάρε πινέλα και μπογιές και φρέσκαρε εκείνο τ’ όνειρο που έχει ξεθωριάσει, γέννα ένα καινούργιο, το λέει η ψυχή σου!!!  Χαμογέλα και συνέχιζε να ελπίζεις ακόμα και αν δε σε βοηθά το περιβάλλον σου. Κάνε το μυαλό σου φύλλο και φτερό, είμαι βέβαιη ότι μπορείς να βρεις όχι μία, αλλά πολλές αφορμές για να το κάνεις. Άνοιξε την πόρτα του σπιτιού σου και πέτα έξω όλους τους προμηθευτές της απελπισίας με τους οποίους τελευταία συναλλάσσεσαι. Δες πόσοι πολλοί είμαστε εδώ, βρισκόμαστε μέσα στο ίδιο ακριβώς καμίνι, όμως θα βγούμε απ΄τις φλόγες νικητές. Είναι η ψυχή σου από χρυσό, γραμμάριο δε θα χάσει. Όχι, δεν είμαι μέντιουμ, δεν ξέρω το μέλλον τι μας επιφυλάσσει, οφείλουμε όμως να αδράξουμε την κάθε μία από τις μέρες του Απρίλη, της Άνοιξης, του ταξιδιού μας, της ζωής όσο αυτή διαρκέσει. Σταμάτα να σηκώνεσαι πια βαρύς απ’ το κρεβάτι, Άνοιξη, φυσική ανάσταση, αναγέννηση, η ώρα της ανανέωσης. Aνοιξε τα παντζούρια, μύρισε καθαρό ανοιξιάτικο αέρα, άσε τα χρώματα της ανατολής να πλημμυρίσουν το μυαλό σου και να βυθιστούν μες στο πολύχρωμο νερό οι μαυροφορεμένες σκέψεις σου. Θα μπουκάρουν και οι αντιξοότητες, το ξέρω, αλλά εσύ………. ψάξε να βρεις το αλογάκι………….


Πριν κάμποσο καιρό η κόρη μου μού είχε διαβάσει μια ιστοριούλα για δύο αγοράκια, το ένα αισιόδοξο και το άλλο απαισιόδοξο. Μια μέρα λοιπόν,  το απαισιόδοξο αγοράκι οδηγείται σε ένα δωμάτιο γεμάτο υπέροχα παιχνίδια, αλλά μόλις μπαίνει μέσα κάθεται κατσουφιασμένο δίπλα στην πόρτα και δεν κάνει τίποτα. Λίγο αργότερα το βγάζουν απ΄το δωμάτιο και το ρωτούν γιατί φαινόταν δυστυχισμένο εκεί μέσα. "Απλώς, γνώριζα", απαντάει εκείνο με κακόμοιρο ύφος, "ότι αν διάλεγα ένα παιχνίδι που μου άρεσε πραγματικά, ήταν πιθανόν να σπάσει."  Στο μεταξύ το αισιόδοξο αγοράκι το έχουν βάλει σε ένα δωμάτιο γεμάτο με κοπριές αλόγων και εκείνο αρχίζει  να τραγουδάει καουμπόικα τραγούδια και να σκάβει μέσα στις κοπριές ευτυχισμένα. Όταν πλέον ρωτούν γιατί έδειχνε τόσο ευτυχισμένο αυτό ......"Απλώς γνωρίζω", φωνάζει με ενθουσιασμό, "ότι με όλη αυτήν την κοπριά, θα πρέπει να υπάρχει κάποιο αλογάκι εδώ μέσα!!!!" 
Βρες το αλογάκι!!!!!! Υπάρχει μέσα σε κάθε αντιξοότητα.
Στο καλό Μάρτη!! Καλωσόρισες Απρίλη!! Καλό ξημέρωμα και καλό μήνα σε σένα, σε εμένα, σε όλους μας.




«Πρόσεξε μην ξεχάσεις ποτέ πως η ζωή αγαπά αυτούς που την περιμένουν στη γωνία του δρόμου μ' ένα λουλούδι στο χέρι. Μπορεί να γονατίζεις, να σέρνεσαι, να ματώνεις. Ωραία! Δε χάλασε ο κόσμος. Έτσι συμβαίνει με τους ανθρώπους. Έχεις πάντα τον καιρό να σηκωθείς. Τ' αγάλματα μόνο δε λυγάνε».Ονειρεύονται ... και ελπίζουν ...  Αλκυόνη Παπαδάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου